Redevelopment of Bishop Grosseteste University chooses steel frame to add a contemporary and modern twist

Contemporary design and flexible teaching spaces are at the heart of Bishop Grosseteste University’s £2.2 million redevelopment, which has now completed on site.

Delivered by Lincoln-based architects LK2 and local construction company Robert Woodhead Ltd, working with Sutherland Consulting and Price & Myers. The project was carried out in two phases and saw a circa 7,770 sq ft extension added to the Constance Stewart Hall to accommodate new, flexible teaching space.

The extension is supported by an impressive steel framework made from locally-sourced steel and erected by Robert Woodhead Ltd. Throughout the project, contractors pledged to use local resources wherever possible.

Steve Gribby, construction director at Robert Woodhead Ltd, said:

“We erected an impressive steel frame, in just 14 days. Built to overhang the existing structure and enable both buildings to blend into each other, the design offers a contemporary and modern twist on the original fifties design.  It makes a fantastic statement as you drive in to the city and is will be a great landmark for Lincoln.

“From working with local suppliers and using as much local labour as possible, to operating closely alongside the university project team and LK2, we have done our best throughout this project to deliver a site which best suits the needs of the client, while ensuring sensitivity to the design of the new and old parts of the building. I look forward to seeing the building in full operation.”

Andrew Kitchen, director at LK2, said:

“We are delighted to have worked on this iconic scheme which has transformed the cityscape. We have worked closely with Bishop Grosseteste University to create a modern teaching space which complements the design of the original building.

“These new facilities will provide improved work spaces for staff and students and bring the university into a new era.”

Steve Deville, director of resources at the university, said:

“This fantastic new building reinforces BGU’s commitment to invest in our students and their learning experience.

“This building is to be opened just a few months after our new Centre for Enhancement in Learning and Teaching facility and will provide students with flexible teaching spaces and state-of-the-art facilities to aid their learning.”

The university’s Centre for the Enhancement or Learning and Teaching (CELT building) was completed earlier this year and is already being used by staff and students. The space has a modern, contemporary feel whilst still respecting the character of the original Victorian building.

The project was procured through the empa framework which is managed by Scape Group.